Сладки опасности
Подсладени сокчета, плодови млека, бисквити, близалки, вафли, чипсове...всичко съдържа захар под една или друга форма. Повече от всякога децата ни ежедневно приемат супер сладки храни и напитки. Последиците не са за подценяване!
Планиране
Бременност
Бебе
Дете до 7 години
Дете над 7 години
Подсладени сокчета, плодови млека, бисквити, близалки, вафли, чипсове...всичко съдържа захар под една или друга форма. Повече от всякога децата ни ежедневно приемат супер сладки храни и напитки. Последиците не са за подценяване!
Приблизително осем сушени смокини ти дават цели 5 грама фибри. Освен това вкусно лакомство, те са и изключителен източник на калций извън млечните храни. Чаша сушени смокини съдържа една четвърт от дневните нужди (1000 мг) на този толкова важен за бременните елемент. Смокините са богати и на калий, фосфор и магнезий, които са от полза както за вашите зъби, така и за тези 32-а формиращи се зъба в устата на бебето ви. Този плод е добър източник и на желязо, липсата на което често е причина за анемия при бременните.
Как да го консумирате ? Ако не ви харесва зърнената консистенция на сушените смокини, можете да ги консумирате пресни. От тях става вкусно пюре, което може да се направи дори и на шейк като се разбие в блендер с малко вода или мляко.
Макар че се възприема повече като гарнитура за украса и подправка, пресният лук има много полезни вещества, които ще ви накарат да преосмислите мястото му на масата. Този скромен зеленчук е източник на фолиева киселина, желязо фибри, винамин С, витамин В6, калций и магнезий. Фолиевата киселина под различни форми задължително трябва да присъства в менюто ви особено през първия триместър. Само две супени лъжици нарязан зелен лук ти дават 6.4 микрогр. фолиева киселина, 3.5 мг витамин С и 0.1 мг желязо. Дори поръсването на салатата със зелен лук ви дарява около 12 мг магнезий – минерал, който облекчава запека (често срещан проблем при бременните) и участва в повече от 300 клетъчни реакции, което го прави от изключително значение за вас и бебето.
Как да го консумирате ? Използвайте го като допълнение във всяка салата, включвайте го при допълнително овкусяване на крем-сирената, които мажете върху препечена филийки или върху печен картоф.
Шареният боб е една от най-здравословните храни на земята !
В 1/2 чаша от него се съдържа 1 мг мед (това задоволява почти на 100% нуждите ти от този елемент) , 5 мг желязо (това е около 20% от препоръчителното количество) и повече от 400 мг фосфор (повече от половината количество необходимо за деня). Медта участва във формирането на червените кръвни телца, желязото пък е нужно за произвоството на хемоглобин, който пренася кислород от твоите бели дробове до бебето. За фосфора пък се знае, че заедно с калция е от изключително значение за костите и зъбите на зародиша. Всичко това плюс високото съдържание на фибри го определя като незаменим за твоята трапеза.
Как да го консумирате ?Най-лесния и традиционен начин за консумирането му е бобена супа или яхния. За да уври по-добре го накисни вечерта преди да го сготвите и използвайте всички хитрости за доброто му увиране. Ако го купите в консерва задължително го изплакни преди да го хапнете, за да се освободите от голямото количество сол в него. Можете да го приготвите и като бобена паста, подправена по ваш вкус.
Този зеленчук е еквивалент на супер таблетка с витамини и минерали. Една чаша нарязан суров праз лук ти носи 55 мг калций, 60 микрогр.фолиева киселина и 0.2 мг витамин В6 (10% от нужната доза за деня). Смята се, че витамин В6 е от голямо значение за метаболизма и помага да се облекчи сутрешното неразположение. Освен това приблизително един стрък праз лук съдържа около 40 микрогр. витамин К, 2 микрогр. желязо и 0.4 микрогр. магнезий. Витамин К е необходим за дорбото кръвосъсирване и растежа на костите, а магнезият помага за нормалното развитие на скелета на бебето.
Как да го консумирате ? Праз лукът е с много мек и дори сладък вкус, което го прави по-привлекателен в сравнение с останалите негови «роднини». За предпочитане е да се яде в суров вид като замества лука например в картофената салата. Може да се включи и в сутрешния ви омлет.
Чувствате се отпаднала ? Веднага потърси артишок. Този зеленчук е изключителен източник на желязо извън месните храни, а желязото има енергизиращи свойства. Един средноголям сварен артишок има около 1 мг желязо (повече от 10% от препоръчителната дневна доза за този елемент). Малко познатият за българската трапеза зеленчук е богат и на фолиева киселина, а това е от изключително значение както за здравето на бебето, така и за метаболизма на протеините и формирането на хормоните и ензимите, които карат тялото ти да се чувства пълно с енергия. Артишокът е отличен доставчик и на фибри, около 10 грама само в един брой. Често го препоръчват и при лошо храносмилане, което е проблем за много бременни.
Как да го консумирате ? Най-голяма наслада би ви донесъл този зеленчук, ако потопите листата на задушен артишок в разтопено масло и после изцедите отгоре лимонов сок. Ако срещнете затруднение да го откриете в суров вид, можете да до консумирате и консервиран, като предварително добре го изплакнете. След това можете да го добавите в салати с база картофи или пък за допълнение към пица или паста, както често го предлагат в Италия.
Как да се храни бъдещата майка през лятото? Въпросът не е излишен, тъй като...
Тайната на 10 избрани храни, които освен, че можеш без угризения да похапваш,...
Понякога леките изменения в обичайното меню помагат на бъдещата майка да се...
Бременните са в рисковата група в сезона на простудите. Те са по-податливи на...
В главата ти се върти една и съща мисъл – тази за очакваното дете. Иска ти се...
Повишеното потоотделяне, или хиперхидрозата, особено през нощта, е проблем, с...
Резус факторът е протеин, намиращ се върху клетъчната мембрана на червените...
Знаеш, че гърдите ти ще се променят по време на бременността. Но знаеш ли точно...
Искаш ли да знаеш какво се случва с теб и с бебето ти седмица по седмица?...
Ако времето за срещата с мъничето наближава, няма как да не изпитваш и...
Искаш ли да знаеш какво се случва с теб и с бебето ти седмица по седмица?...
Хармонията, любовта и спокойствието в семейството са сред основните фактори за...
Най-очакваните празнични дни през годината са време за забавления, но и за...
Много често се случва към всички екстри на деветте месеца да се добавят и...
Учени откриха, че с възрастта вкусът ни става "сложен" и вече успява да оцени...